Kokos znany jest od dawna. Wykorzystywany jest w kuchni, przemyśle, kosmetyce. W wielu kulturach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Może być spożywany na surowo lub jako składnik potraw gotowanych.
Smak kokosa ma delikatny i wyrafinowany smak. Ze śnieżnobiałego owocu wytwarzane jest mleko kokosowe, które dopełnia smak sosów, zup, mięsa albo jako składnik owsianki czy zdrowych koktajli dietetycznych. Jest ono lekkostrawne, bogate w witaminy. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z wnętrza kokosa powstaje mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można stosować ją do pieczenia ciasteczek. Z orzecha kokosowego powstaje olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle stosuje się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.